Sve kolekcije
Podešavanja sistema
Sve o banket funkciji u OTA Sync-u
Sve o banket funkciji u OTA Sync-u

Imate neke druge prostore koje iznajmljujete po satu ili dnevno kao što su sale za organizaciju konferencija, seminara, koktela itd.?

Ažurirano pre više od nedelju dana

Sektor za bankete je jedan od glavnih sektora za prihode u hotelima. Koncentrirše se na prodaju svih hotelskih sadržaja potencijalnim gostima.

Funkcija keterina je pod upravom i kontrolom banket menadžera. Funkcija je organizovana u okviru banket sale, čija veličina varira od hotela do hotela. Pročitajte više ovdje...

Kako uključiti banket funkciju u OTA Sync-u?

Kao i sve u OTA Sync sistemu i ovo je prilično jednostavno :)

Idite na Podešavanja > Marketplace > Neaktivno > Banket > Aktiviraj

Kako dodavate banket sale?

Kada aktivirate funkciju banketa iz gornjeg koraka, idite na Podešavanja > Sobe/dodaci > i nova kolona će biti tu za dodavanje novih banket sala

U iskačući prozor za dodavanje funkcije banketa će biti jednostavno opisano gdje treba dodati naziv banket sale, cijenu po satu, koliko sala ovog tipa imate i opis za vašu internu referencu.

Kako upravljate rezervacijama za banket?

Kada ste aktivirali funkciju banketa i dodali banket sale, možete upravljati rezervacijama za tu funkciju.

Idite na Kalendar > Kalendar banketa i vidjećete novi prikaz kalendara koji se zasniva na satu umjesto po danu što je gbio slučaj za sobe.

Tamo možete kreirati nove rezervacije, mjenjati dane i vidjeti sve svoje rezervacije. Na svakoj rezervaciji možete kliknuti da vidite dodatne detalje.

Za kreiranje nove rezervacije jednostavno je, odaberite datum/sat početkai datum/sat završetka. Odaberite koju banket salu rezervišete i za koji tip događaja. Tu je i polje za odabir statusa rezervacije: Ponuda poslata, Predugovor, Potpisivanje ugovora, Plaćeno, Realizovano koje će se koristiti kasnije u izvještajima. Takođe unesite cijenu, podatke o gostu a tamo je čak i opcija ako želite da se rezervacija poveže s rezervacijom hotelske sobe tako da se prikažu na istom računu.

Postoji i drugi pregled kada odete na Rezervacije > Banket gdje možete vidjeti tabelarni prikaz rezervacija. Ovdje takođe možete kreirati novu rezervaciju i vidjeti sve postojeće detalje o rezervacijama.

Za bilo kakva pitanja ili sugestije koristite malu ikonu za chat na desnoj strani ekrana i pišite nam :)

Da li je ovo odgovor na vaše pitanje?