Pređi na glavni sadržaj
Sve kolekcijeRačuni
Kako kreirati predračun?
Kako kreirati predračun?
Ažurirano pre više od nedelju dana

Za detaljno objašnjenje kako kreirati i fiskalizovati finalni račun, pogledajte ovde.

Predračunom se smatra dokument koji se izdaje pre ostvarenog prometa i pre primljenog avansa za budući promet. Predračun možete izdati gostu, kao osnov za uplatu na osnovu koje će gost imati garantovanu rezervaciju smeštaja u Vašem objektu. 

Kreiranje predračuna je veoma lako. Predračun ili bilo koji drugi tip računa, možete kreirati direktno iz željene rezervacije ili ručno, nevezano za neku rezervaciju u sistemu.

  • Kreiranje predračuna direktno iz rezervacije:

Potrebno je da u željenoj rezervaciji kliknete na dugme za kreiranje računa, koje se nalazi u donjem desnom uglu prozora rezervacije.

Kada se otvori prozor za kreiranje računa, u gornjem levom uglu, u polju "tip računa", iz padajućeg menija odaberite Predračun (Proforma invoice).

U polju "Klijent" proverite da li su svi podaci uneti ispravno, ukoliko želite da predračun izdate na pravno lice, pomerite klizač na opciju pravno lice, te unesite odgovarajući PIB.

U donjem delu predračuna će se izlistati sve usluge sa te rezervacije, kao i konačan iznos.

Dalje, na predračunu možete odabrati tip varijacije (procentualna ili fiksni iznos) i upisati iznos (na primer potrebno je da Vam kijent uplati 30% od iznosa, kao garanciju rezervacije), te će sistem sam obračunati iznos potreban za uplatu i upisati ga u polje "Amount to pay". Na kraju, potrebno je da klikom na dugme "Potvrdi" završite kreiranje predračuna. 

U donjem delu kreiranog predračuna će se pojaviti opcije da ovakav predračun odštampate, izvezete u excel-u ili ga pošaljete gostu e-mailom.

Predračun se ne vodi kao fiskalni račun, i samim tim nije ni obaveza pdv-a, te ga nije potrebno posebno fiskalizovati klikom na dugme fiskal.

Napomena: Za sve nedoumice oko potrebe izdavanja predračuna, računa ili avansnog računa, kao i njihove fiskalizacije obratite se Vašem knjigovođi.

  • Kreiranje predračuna ručno, iz menija "Računi"

Ukoliko nemate rezervaciju unetu u sistem ili izdajete predračun za usluge nevezano za rezervaciju, predračun možete kreirati ručno, kroz meni Računi, koji se nalazi sa desne strane u aplikaciji.

Klikom na opciju "Računi" otvara se forma za kreiranje računa. 

Sam proces kreiranja predračuna je dalje isti kao i kroz rezervaciju, birate tip dokumenta Predračun, unosite podatke klijenta, da li je fizičko ili pravno lice.

Jedina razlika je što ćete usluge u predračunu morate da unosite ručno, jer predračun pravite ručno. To radite na ikonicu "plus", za svaku kategoriju usluge pojedinačno.

Potrebno je da popunite sva polja, ime, količinu, cenu, poresku stopu (pri čemu je izuzetno važno da odaberete pravilne poreske stope). Klikom na plus dodajete onoliko usluga koliko želite da se nalazi u predračunu. Kada završite kreiranje, kliknite na dugme "Potvrdi", kako biste završili kreiranje predračuna i dalje mogli da ga po potrebi odštampate, izvezete u excel ili pošaljete klijentu na mail.

Da li je ovo odgovor na vaše pitanje?