Sve kolekcije
Rezervacije
Rad sa novim rezervacijama (kreiranje i izmena)
Rad sa novim rezervacijama (kreiranje i izmena)
Ažurirano pre više od nedelju dana

Kreiranje rezervacija

Kreiranje individualnih i grupnih rezervacija je sada spojeno u jednu operaciju. Kreiranje rezervacije se može obaviti preko opcije New reservation

ili prevlačenjem željene sobe u traženom periodu.

Nakon odabira jedne od opisanih komandi, otvara se prozor za unos rezervacije. Ukoliko se rezervacija pravi preko kalendara, polja za datum i sobu biće već popunjena. Obavezna polja za unos su Ime ili Prezime gosta, dok ostala polja treba popuniti iz padajućih menija.

Dalje, potrebno je izabrati sobe. Ukoliko je rezervacija kreirana preko kalendara, u ovom koraku se mogu izabrati dodatne sobe i podesiti cena i broj osoba.

U sledećem koraku mogu se pregledati i izmeniti informacije o boravišnim taksama i obrocima, primeniti popust,

dodati ekstra usluge,

i informacije o plaćanju i/li avansnoj uplati.

Na kraju sledi dodavanje Napomene i/ili Privatnog komentara (Private note), mogućnost slanja potvrde gostu na mejl i/li slanje linka za Guest aplikaciju, dodavanje slika i zatim se potvrđuje cela rezervacija.

Rad sa rezervacijama

Prikaz rezervacije se može podeliti na dva vizuelna dela. U levom delu se nalaze sve relevantne informacije vezane za rezervaciju koje uključuju i spisak unetih gostiju po sobama odakle se može pristupiti i izmeni podataka tih gostiju (1). Klikom na polje ID (2) može se ući u log dešavanja te rezervacije.

U desnom delu se nalaze sva podešavanja vezana za rezervaciju. U gornjem uglu nalazi se status same rezervacije (1), kao i status dolaska gostiju (2). Odabrani status dolaska biće primenjen na sve sobe i goste u rezervaciji.

Sledeći segment se odnosi na sobe. Za svaku sobu podaci se mogu pojedinačno menjati (1), može se posebno generisati račun (2) ili se soba može otkazati (3). Preko opcije “+” (4) može se dodati nova soba u rezervaciju.

U segmentima Extras i Payments mogu se menjati aktuelni podaci ili dodati novi takođe preko komande “+”.

Na kraju se nalaze polja za kreiranje više zasebnih računa po sobi, (1) brisanje (2), štampu (3) i naplatu cele rezervacije (4).

Izmene na pojedinačnoj sobi

Ukoliko je potrebno izmeniti samo jednu sobu u okviru rezervacije, to se radi na već prethodno opisan način.

U podešavanjima je moguće izmeniti period boravka gostiju (1), status dolaska cele sobe (2), obrok sa kojim počinje boravak (3), broj dece i odraslih (4), cena i popust (5).

Takođe se u ovom delu mogu uređivati podaci gostiju (6*), odrediti status dolaska po gostu (7), dodati ekstra usluga (8) i dopisati napomena koja će da važi za samo za tu sobu (9).

* U uređivanju podataka gostiju dodata je mogućnost oslobođenja gosta od plaćanja boravišne takse

Izmene cele rezervacije

Izmene cele rezervacije se vrše preko komande Edit.

Pored promene elemenata koji se nalaze na pojedinačnoj sobi, ovde je moguće još i izmeniti primarnog gosta (nosioca) na rezervaciji (1), tip rezervacije (2), tip boravišne takse (3) i prodajni kanal (4).

Za promenu datuma i popusta potrebno je prvo štiklirati odgovarajuće polje.

Na kraju se nalaze opcije za dodavanje beleški i slika (1), zatim sumiranje čitave rezervacije (2) i komande za primenu ili odustajanje od izmena (3).

Ukoliko je potrebno naplatiti ili obrisati više od jedne sobe (ali ne i sve sobe), to je moguće uraditi štiklirajući željene sobe i odabirom odgovarajuće komande.

Primer rada sa rezervacijama

Kreiramo rezervaciju za dve sobe na tri noći sa 10% popusta.

Produžujemo sobu 103 za jedno noćenje i menjamo cenovni plan.

Zatim preko kalendara produžujemo sobu 104 za dve noći. Toj sobi menjamo cenovni plan i cenu, dodajemo gosta i ekstra uslugu.

Ovde primećujemo da će se na rezervaciji kao početni datum prikazivati datum sobe koja se prva prijavljuje, dok će krajnji datum biti onaj sa sobe koja se poslednja odjavljuje (1). Sve sobe koje imaju drugačije datume prijave i odjave od ovoga imaće jasno obeležene svoje datume prijave i odjave (2).

Nakon svih izmena, na računu će jasno biti prikazane stavke sa obeležjem kojoj sobi pripadaju.

Na kraju, rezervaciji možemo dodati novu sobu koja će imati svoje zasebne datume boravka i cenovne uslove, što će se jasno videti i u rezervaciji i računu.

Da li je ovo odgovor na vaše pitanje?