Pređi na glavni sadržaj
Sve kolekcijePodešavanja sistema
Generalna podešavanja sistema
Generalna podešavanja sistema

Kako podesiti osnovne informacije o Vašem objektu, valutu, jezik, postavke rezervacija, postavke domaćinstva i druga podešavanja

Ažurirano pre više od nedelju dana

Za pravilno funkcionisanje sistema, neophodno je izvršiti podešavanja, odnosno postaviti sistem za rad. Sva podešavanja se vrše kroz ikonicu zupčanika koja se nalazi u donjem levom uglu.

Podešavanja su razvrstana u 12 kategorija. 

Napomena: Neka podešavanja naknadno urađena će uticati samo na novo unete rezervacije i akcije, dok neće imati uticaj na prethodne akcije i rezervacije unete u sistem.

  • Generalna podešavanja

U prvom delu generalnih podešavanja, na levoj strani, unosite podatke vezane za Vaš objekat, možete dodati logo, ukoliko ga imate, i taj logo će se očitavati u gornjem levom uglu računa koji budete izdavali gostima.

Na desnoj strani se nalaze podešavanja u vezi profila korisnika koji je ulogovan.

U drugom delu generalnih podešavanja, nalaze se različite kategorije postavki, tu možete pronaći ID broj Vašeg objekta (Property ID) u donjem levom uglu, a klikom na dugme "Obriši objekat" možete obrisati Vaš objekat (Ovakva akcija je nepovratna, nemojte stiskati ovo dugme ukoliko ne želite zaista da obrišete objekat).

  • Postavke valuta

U ovom delu podešavanja možete odabrati u kojoj valuti ćete voditi Vaše rezervacije i račune. U polju Currency unosi se valuta u kojoj će se voditi rezervacije. Ona može biti lokalna valuta ili bilo koja druga.

Polje Extras currency predstavlja valutu u kojoj će se voditi dodatne usluge, ali i boravišna taksa i osiguranje. Ovde uvek treba odabrati lokalnu valutu. Ukoliko je za vođenje rezervacija odabrana neka druga valuta, onda je ovde potrebno uneti i kurs između te dve valute.

Invoice additional currency predstavlja dodatnu, opisnu valutu koja će stojati kao dodatna informacija na računu.

Ostala polja su vezana za valutu koju koristi Channel manager.

Postavke valuta je bitno odabrati pri samom početku rada. Kasnije eventualne izmene uticaće na sve rezervacije u sistemu što podrazumeva ručno ispravljanje cena na njima.

  • Postavke računa

U ovom delu unosite podešavanja i parametre u vezi računa koje ćete izdavati korisnicima Vaših usluga. Možete odabrati šta će sve biti prikazano na tom računu.

Možda najvažnije podešavanje iz ovog seta je "Dozvoli prijavu gostiju samo ako su računi", savet je da postavite parametar "Plaćen", jer Vam u tom slučaju sistem neće dozovliti da slučajno odjavite gosta koji nije izmirio svoje obaveze.

  • Postavke rezervacija

Ove postavke se tiču rezervacija u sistemu.

Rezervacioni karton

U prvom polju, "Prikaži cenu po danu na printu" možete podesiti da li će rezervacioni karton, koji štampate sa Vaših rezervacija, sadržati cenu ili će biti prikaz rezervacije bez cene.

Auto set availability

Dugme "Auto set availability" će Vam pomoći ukoliko se iz nekog razloga pojavi neslaganje u stvarnoj raspoloživosti kapaciteta i one raspoloživosti koju šaljete na onlajn kanale prodaje. Kada kliknete na to dugme, sistem će automatski postaviti pravu raspoloživost za slanje onlajn za narednih 365 dana. 

Ukoliko šaljete gostima ponude, u polju "Pošalji podsetnik e-mailom dana pre isteka" možete uneti koliko dana ranije će Vam na e-mail adresu stići podsetnik da ponuda uskoro ističe.

Detaljno objašnjenje opcije "Onemogućite automatsko dodeljivanje soba pogledajte ovde.  Kada ste završili postavke u vezi rezervacija, kako da napravite novu rezervaciju u sitemu pogledajte ovde

  • Postavke domaćinstva

Više o ovim postavkama i samom modulu za domaćinstvo pogledajte ovde.

  • Podešavanja kreditne kartice

U ovom polju uradite postavku nove lozinke za opciju pregleda kreditne kartice u rezervaciji. Više o tome pogledajte ovde.

Da li je ovo odgovor na vaše pitanje?